10 juli 2011

Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow


Jag missade den här filmen när den gick på bio, och just nu är jag ganska glad över att jag hann läsa boken innan jag ser filmen, för boken är riktigt riktigt bra!

Den handlar om Jacob som är nittio år. Eller nittiotre. Det är inte så lätt att hålla ordning på åren längre. Han bor numera på ett sjukhem eftersom ingen av hans fem barn vill ta hand om honom, vilket gör honom ganska besviken. Varje söndag kommer någon för att hälsa på honom, och den här veckan är det extra speciellt, eftersom en cirkus slagit upp sitt tält utanför hans fönster. Alla gamlingarna är förväntansfulla inför söndagens föreställning, och när hemmets nyaste boende berättar att han en gång jobbat på en cirkus med att bära vatten till elefanterna, så får Jacob nog! Sitter den här mannen och ljuger alla rakt upp i ansiktet?! Jo, Jacob vet vad cirkusjobbet innebär, och han är övertygad om att mannen inte talar sanning. I protest spenderar han resten av veckan på sitt rum, tänkandes tillbaka på sitt liv.

Endast tjugo år gammal förlorar han båda sina föräldrar i en olycka, och plötsligt är han ensam i världen, utan någonting att leva av. En natt hoppar han på ett förbipasserande tåg, och när han vaknar så visar det sig att han är ombord på ett cirkuståg. Cirkusen behöver någon som kan hjälpa till att packa och utfordra djuren, och Jacob får lov att stanna. Han blir hänvisad en golvplats i en av vagnarna för transportdjur, och blir tvungen att dela den med en av artisterna; en arg dvärg kallad Kinko.
På cirkusen finns också den vackra Marlena, som är cirkusens stjärna när hon styr sina tretton hästar runt manegen. Där finns också hennes man, August, som styr och ställer med järnhand.
När cirkusdirektören får reda på att Jacob nästan är färdigutbildad veterinär så får han en bättre ställning på cirkusen, och med sin nya status så hamnar han oftare och oftare i Augusts och Marlenas sällskap. Jacob känner en stark dragning till henne, men att göra något åt det skulle vara livsfarligt, så han håller sig på sin kant. Iaf till en början...

Jag älskar den här boken. Jag suger i mig hela cirkusmiljön och alla karaktärer som ryms där. Det utspelar sig 1931, och då var cirkusen ett riktigt stort nöje, och hundratals människor jobbar med att ordningsställa tälten och utfordra alla djuren. Där finns tandlösa lejon, zebror, giraffer och den envisa elefanten Rosie som kommer till cirkusen och vinner Jacobs hjärta.
Det är magi, gott folk, även om det så klart finns en grym baksida också. Brist på mat, slagsmål, arbetare som blir kastade av tåget när det inte finns pengar till alla och en stark vilja att klara sig bara en dag till.

Sara Gruen heter författarinnan, och nu finns boken nyutgiven (originalutgåvan kom 2007) i pocket med bilder från filmen, som jag nu måste se. Har ni sett den? Är den bra?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar