26 mars 2012

Matchad vs. Den utvalde

Just nu läser jag Matchad av Ally Condie, och den är riktigt bra. Problemet är bara att det känns som att jag läst den förut. För många år sedan läste jag Den utvalde av Lois Lowry för första gången och älskade den.
Kolla likheterna:

Den utvalde handlar om 12-årige Jonas som bor i någon slags framtid där hans samhälle är perfekt. Alla är friska och välartade. Det finns ingen arbetslöshet och och ingen fattigdom. Barn föds av speciella kvinnor som har detta som jobb, och barnen placeras sedan ut i familjer. Varje familj har rätt till en son och en dotter. När man blir gammal "befrias" man från livet under kontrollerade former. När man fyller 12 år så bestäms det vad man ska ha för yrke i sitt liv, och Jonas blir samhällets nya minnesbevarare och blir nu utbildad för att ta över efter den förra. Som läsare förstår man snart att minnena som ska bevaras är från vår tid, och att det finns massor av saker som inte längre existerar, som tex musik eller olika typer av väder. Snart inser också Jonas att något under den perfekta ytan är fruktansvärt fel.


Matchad handlar om 17-åriga Cassia som bor i ett perfekt styrt samhälle i någon slags framtid. Alla människor är friska och perfekta och dör (blir dödade) på sin 80 årsdag, innan de hinner bli riktigt gamla och sjuka.
Alla har jobb och alla har en partner, om man inte valt att inte ha det. Nu när Cassia fyller 17 år så ska hon, precis som alla andra 17-åringar få reda på vem som ska bli hennes partner, för det bestämmer samhället. Under en ceremoni får hon reda på att hennes "match" är hennes barndomsvän Xander, vilket är väldigt ovanligt. Oftast är det någon som man aldrig träffat förut från en annan stad.
Hon blir tilldelad en datachip med alla information om honom som hon kan tänkas behöva, men under en snabb sekund visas ett annat ansikte på dataskärmen. Ky Markham, en ny kille från den yttre provinsen. Det sägs att det blivit ett tekniskt fel, men Cassia är inte övertygad. Vem hör hon egentligen ihop med, och varför tycks får Ky inte vara med i matchningsceremonin? Och varför tycks han veta så mycket mer om världen än alla andra?

Samhället är så lika i de här böckerna. Mat, arbete, pengar, fritid osv styrs av någon slags ledning. Man får tex absolut inte ta sig utanför samhällets gränser. Allt jobbigt hålls hemligt, och allt är så kontrollerat så att det blir läskigt. Sökandet efter det perfekta samhället kräver såklart en hel del drastiska åtgärder, och det ska snart både Cassia och Jonas upptäcka. 
Båda böckerna är riktigt bra, men jag kan inte låta bli att undra om Ally Condie läst De utvalda innan hon skrev sin bok. I så fall är det ett nästan pinsamt plagiat. 

3 kommentarer:

 1. Tycker inte det är ett direkt ovanligt tema på Dystopier. Så förhoppningsvis har hon inte läst den.

  Dock känns den ju rätt känd, tror många har läst den i skolan i USA/England så chansen är väl stor att hon har det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt,jag läste den i 6:e klass (då gick jag i en amerikansk skola).

   Radera
 2. Jag tror att Ally Condie här läst den. I The Giver heter regeringen The Community och i Matched The Society, stor skillnad?!
  Men jag tycker inte att det är ett pinsant plagiat, det är många författare som egnar sig åt att återuppliva gamla berättelser nu för tiden... många fairy-tale retellings och pride & prejudice remakes. Jag ser den är boken som en remake av the giver men lite inslag från brave new world. ^^

  SvaraRadera