13 oktober 2011

Flyga högt vs. Tusen gånger starkareI veckan läste jag Katarina von Bredows nya bok Flyga högt för att kunna prata om den på jobbet. Redan när jag läste baksidestexten så slogs jag av tanken att den lät väldigt lik Christina Herrströms Tusen gånger starkare, och när jag började läsa så blev det nästan löjligt lika.

Så här: En högstadieklass någonstans i Sverige. En ganska vanlig tjej berättar allting ur sin synvinkel. En annan snygg och cool tjej styr klassen och alla följer lydigt med för att inte hamna utanför. De osynliga koderna finns överallt, och alla rättar in sig i ledet.
Sedan kommer en ny tjej till klassen och ställer allt på sin spets. Nya tjejen är självklar, lugn och stark. Hon vågar ta plats och säga vad hon tycker. Hon gör allt fel, fast med vilja. Sätter sig bredvid tjejen som ingen vanligtvis pratar med, utmanar klassens drottning och kommer emellan berättartjejen och hennes bästis.
Visst, Tusen gånger starkare belyser mera lärarnas reaktioner och hur Saga provocerar lärarna och eleverna för att få dem att upptäcka hur de beter sig, medan Flyga högt's Silja mera gillar att röra om i grytan och verkar vilja passa in, men inte på det sätt som förväntas av henne.

Personligen så gillar jag Flyga högt mera eftersom jag slipper alla desperata lärare och föräldrar, men jag blir rent ut sagt förbannad på att de är så lika! Kom på något eget liksom, vill jag säga till Katarina von Bredow, för Tusen gånger starkare har ju verkligen varit i strålkastarljuset nu när den blivit film och allt.
Irriterande är det iaf.
Någon annan som märkt likheterna?

3 kommentarer:

 1. Har inte läst den, men reagerade på precis samma sak när jag läste baksidan av den!

  SvaraRadera
 2. DEM ÄR INTE LIKA ALLS!

  SvaraRadera
 3. joo jag har själv sett likheterna xD men den största skillnadenär ändå slutet, tycker jag. sen kan jag ju oxå tycka att dete irriterande att ha samma grund x)

  tusen gånger starkare har jag inte läst men jag har sett filmen. flyga högt har jag däremot läst, läste klart den idag, eller sista sidan kvar då ... men ändå :)

  SvaraRadera