14 november 2011

Kyssförbudslistor och UtmaningsböckerNaomi and Ely's no kiss list, eller som den heter på svenska, Naomi och Ely's kyssförbudslista

Naomi och Ely bor grannar och har varit bästa vänner sedan de föddes. De gör allt tillsammans och känner varandra utan och innan. Alla vet att de hör ihop. Så är det bara. Problemet är bara att Naomi nog har lite andra känslor än bara vänskap för Ely, och även om hon hoppas så vet hon att de aldrig kan bli mer än vänner. Ely är nämligen homosexuell, och har inga planer på att bli ihop med någon tjej, inte ens om det är Naomi.
För att undvika svartsjukedraman så har de en lista med killar som ingen av dem får kyssa, och det funkar ganska bra. Ända tills Ely "råkar" kyssa Naomis pojkvän.
Plötsligt är ingenting som förut. Naomi pratar inte med honom, hon sätter upp regler för hur de ska bete sig om de möts i trapphuset och hon tänker aldrig förlåta honom.
Men innerst inne vet de båda två att de inte kan leva utan varandra. Frågan är bara hur de ska hitta tillbaka till det de hade?Dash and Lily's book of dares eller Dash och Lily's utmaningsbok som den kommer att heta när den snart kommer på svenska utspelar sig i ett julstressat New York.
Boktokiga Dash är 16 år, hatar julen och har lyckats ljuga sig till att få vara ensam hela julhelgen. Han spenderar dagarna på sin favoritbokhandel, där han har stenkoll på alla böcker som finns. Men en dag står plötsligt en röd anteckningsbok bredvid hans favoritbok, och när han öppnar den så finner han ledtrådar och uppdrag. De första ledtrådarna tar honom runt i bokhandeln, och innan han lämnar boken så skriver han dit nya ledtrådar till bokens ägare.

Lily, som lämnat boken i hyllan, älskar julen, men till hennes förtvivlan så har hennes föräldrar åkt på smekmånad och lämnat henne ensam med sin bror Langston som bara är intresserad av sin nya pojkvän. Plötsligt är hela julen förstörd och hon är helt ensam. I alla fall tills hon får svar i anteckningsboken.
De närmaste dagarna fylls boken med nya påhittiga ledtrådar och uppdrag och Dash och Lily skickar runt varandra till en massa olika ställen i New York medan de lär känna varandra utan att träffas.
Frågan är bara hur länge de kan hålla på innan de träffas, och kommer de att gilla varandra när de inte har boken till hjälp längre?

David Levithan och Rachel Cohn har skrivit tre böcker tillsammans, och den tredje är ju såklart Nick och Norah's infinite playlist. Av dessa tre så är nog Dash och Lily's... min favorit, kanske för att jag är en hopplös julälskare och boknörd, men också för att den känns mest välskriven och inte så dramatisk.

Väl värda att läsa är de iaf, alla tre.

2 kommentarer:

  1. Ska lätt läsa dem någon dag =)

    SvaraRadera
  2. Jag har läst de 2 första och älskade dem :) Läser "Dash & Lily's book of dares" just nu, håller med om att den känns lite mindre dramatisk (åtminstone än så länge) ^^

    SvaraRadera