30 december 2012

DivergentHär kommer en lite sen recension av Divergent som jag läste ut för några dagar sen.
Jag blir alltid lite skeptiskt när alla höjer en bok till skyarna, men när det gäller den här kan jag bara hålla med. Jag älskade den!

16-åriga Beatrice bor i ett dystopiskt Chicago uppdelat i fem falanger. De lärda, De tappra, De ärliga, De fridfulla, och så falangen som hon tillhör, De osjälviska.
Hon är uppväxt med att inte göra något alls för sin egen skull. De osjälviska tillåts inte spegla sig, får bara ha gråa oansenliga kläder och pratar bara när de blir tillfrågade. De ger upp sig själva för samhällets skull.
Problemet är bara att Beatrice aldrig passat in, till skillnad från restan av familjen. Hon kämpar dagligen med att uppföra sig korrekt, och nu har hon en chans att ändra på det.

Varje år får alla 16-åringar göra ett test som visar vilken falang de passar i. Sedan får de fritt välja vilken falang de vill tillhöra resten av livet. Byter de så får de inte träffa sin gamla familj igen. De får ett helt nytt liv.

Beatrice test går inte som planerat. Det visat sig att hon har talang för att passa in i nästan alla falanger, och det är väldigt ovanligt. Hon är Divergent, något som bör hållas hemligt.
På ceremonin chockar hon alla med att välja De tappra som sitt nya hem, och även om de skrämmer livet ur henne så är hon också oerhört fascinerad och nyfiken.

Nu börjar en livsfarlig initieringsfas där bara de 10 bästa får bli medlemmar. De andra blir falanglösa och tvingas leva utanför samhället. Övningarna är extrema både fysiskt och psykiskt, men Beatrice (eller Tris som hon nu kallas) är bestämd. Hon ska lyckas, kosta vad det kosta vill.

Men något annat händer också i samhället. De lärda börjar sprida skit om De osjälviska, och Tris vet inte vilken sida hon ska stå på. När konfliken börjar spåra ut så kan hennes Divergens kanske göra all skillnad...


Som sagt, jag fullkomligen fastnade i den här boken. Första kapitlen var lite sega, men sen! Nu har jag beställt fortsättningen (Insurgent) och hoppas att den är lika bra.

Vad tycker ni som läst den?

2 kommentarer:

  1. Jag ÄLSKADE också denna bok. Var lite skeptisk först för alla hade verkligen skrivit om hur jädra bra den var. Och då brukar jag få jättehöga förväntningar och sen blir jag bara besviken. Men denna älskade jag verkligen, den överträffade mina förväntningar totalt! :D

    SvaraRadera
  2. Är helt fast för Divergent första kapitlen tyckte jag var lite dåligt skrivet och tråkiga men sen... guud var bra den är och den var så oväntad och man visste inte riktigt hur slutet skulle bli! den har verkligen allt! jag släppade med den överallt och satt och smygläste på lektionerna för den var så bra!!

    SvaraRadera