18 mars 2011

Döden i dina ögon och Arvet


Tänk dig att varje gång du ser in i någons ögon, så ser du datumet som de kommer att dö. Skulle du våga titta på människor överhuvudtaget? Inte jag.
Förra året läste jag den lysande ungdomsboken Döden i dina ögon, och huvudpersonen Jem har just den gåvan, även om hon mer skulle kalla det en förbannelse. Ända sedan hon förlorade sina föräldrar som liten flicka har hon dragit sig undan, undvikit ögonkontakt, och därför är hon också ganska ensam. Men sedan träffar hon Spider, en småkriminell kille som lyckas krypa in under Jems skal. Problemet är bara att Jem vet att han bara har några dagar kvar. Ändå släpper hon in honom i sitt liv, och han lyckas få henne att avslöja sin hemlighet. Men hennes förmåga sätter dem i klistret och plötsligt är de på flykt undan polisen för en terroristattack som de egentligen bara försökt stoppa.

I fortsättningen som heter Arvet får vi följa Jems son Adam, som ärvt sin mammas förmåga, och absolut inte vet hur han ska hantera den. Ännu värre blir det när han upptäcker att alla runt omkring honom har samma datum i ögonen. Vad är det egentligen som ska hända? Är det en attack av något slag på gång? Någon förödande miljökatastrof eller ett virus? Hur ska han kunna stoppa det utan att avsölja sin förmåga, och kommer någon att tro honom?

Rachel Ward har skrivit de här böckerna, och jag gillar dem väldigt mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar