30 april 2011

Mörkt liv


Senaste året har det kommit massor av ungdomsböcker (och vuxenböcker också för den delen) på temat dystopi, alltså framtidsskildringar där världen och mänskligheten är på väg att dö ut eller gå under, och jag gillar det! Hoppas bara att jag slipper uppleva skiten i verkligheten.

I Mörkt liv av Kat Falls har Jorden skakats av jordbävningar och översvämningar, och världen ligger nu mestadels under vatten. En liten del finns fortfarande ovan jord, och där tränger människorna ihop sig på nästan ingen yta alls.
Men det finns de som tröttnat och helt enkelt byggt en värld på havets botten. Ytborna och havsborna är i ständig konflikt. 17-årige Ty var den första som föddes på havsbotten, och under ytan finns hur mycket land som helst, och Ty älskar havet och drömmer om en framtid där nere. Nya uppfinningar gör det lätt att förflytta sig under vattnet, men tillvaron är inte säker. Världen hotas dagligen av pirater, och de mest skräckinjagande är Barracuda-ligan med Skuggan i spetsen. När de attackerar Ty's grannar så sätter han sig själv i livsfara, och plötsligt är han Skuggans nästa mål.
Tillsammans med Gemma, en tjej från ytan bestämmer han sig för att besegra Barracuda-ligan för alltid, och samtidigt hitta Gemmas försvunne bror, vilket visar sig vara ganska farligt...

Jag älskar som sagt sådana här böcker. Vill ni ha fler dystopiböcker, så testa tex:

* Hungerspelen av Suzanne Collins
* Den gröna cirkeln av Stefan Casta
* Ful av Scott Westerfeld
* Oönskad av Gemma Malley

Har du förslag på fler?

2 kommentarer:

 1. För ett par månader sen köpte jag en helt bunt dystopi böcker från adlibris och har en hel del på min "vill läsa"-lista.

  Några jag köpte:
  ----------------
  Hungerspelen-serien (underbara)
  Enhet av Ninni Holmqvist (väldigt intressant)
  SHADES OF GREY av Jasper Fforde (älskade temat, men var för svårläst för min smak)

  Cyberbad days av Ian Mcdonald (inte läst än)
  Tandooriälgen av Zac O'Yeah(inte läst än)

  Några jag vill läsa:
  --------------------
  Fahrenheit 451 av Ray Bradbury
  Kallocain av Karin Boye
  Ful av Scott Westerfeld
  Ursäkta, men din själ dog nyss av Danny Wattin
  The Passage av Justin Cronin

  Blev lite lång kommentar där :P

  / Miriam
  http://schitzo-cookie.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Jag är 12 år och jag ÄLSKAR denna bok... Många av mina kompisar som har läst den säger att den är bra men lite svårläst..?
  Jag tycker absolut inte att den e svår,jag tycker att den e lagom... Så som jag gillar denna bok har jag aldrig gillat en bok innan . jag brukar bara typ läsa några sidor o så tycka att den e tråkig... Men jag lan inte sluta läsa den här... Den får inte ta slut!
  alla borde läsa den :b

  SvaraRadera