10 maj 2011

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag


Nu gjorde jag detta lätt för mig och kopierade det jag skrivit på vårt biblioteks bokblogg. Kolla gärna in Ge oss boken! för mer boktips för barn- och ungdomar.

De tre senaste åren har Olivia varit ihop med John, och det har varit de tre bästa åren i hennes liv, men nu har John bestämt sig för att det inte fungerar längre. Helt plötsligt är det bara slut, och Olivia är helt knäckt.
Hur gick det här till?! Hon har ju varit den perfekta flickvännen! Efter att ha totalt grävt ner sig i några dagar så sätter hennes kompis Emma igång Operation Fågelbajs (för det måste ju heta någon som inte är uppenbart) för att hjälpa Olivia att få tillbaka John. Problemet är bara att John inte riktigt vill samarbeta, men Olivia vägrar ge upp. Hon skickar söta sms och "råkar" springa på honom på stan ungefär hela tiden, men sedan händer något. Olivia råkar hångla med Danijel på en fest, och plötsligt kysser hon Kalle på en annan. Danijel lär henne att man ska göra som man vill. Skratta när man är glad, skrika när man är arg och ligga när man är kåt, men kan tjejer också göra så eller är det bara killar som kan det?
Hon vill ju bara ha någon nära sig...

Jag gillar först och främst att den här boken inte ber om ursäkt. Olivia är full av jobbiga känslor och griper varje halmstrå för att må bättre. Hon hånglar, har sex och sårar sina vänner i sina försök att komma över John, och kanske ligger det något i Danijels livsfilosofi som går ut på att bara göra det man känner för just då. Det funkar i alla fall ett tag.

Det här är Sara Ohlssons debutroman, och den är gjord för att sträckläsas.

1 kommentar:

  1. Spännande hur vissa böcker syns extra mycket i alla bokbloggar, denna ser man verkligen ofta.

    Men just därför blir man ju sugen att läsa den själv, och det är ju där det kommer sig att alla sen skriver om den ;)

    SvaraRadera