23 juli 2011

The midnight palace


Läser just nu The Midnight Palace, som är en av de spökhistorier för ungdomar som Carlos Ruiz Zafón (författaren till fantastiska Vindens skugga) skrivit. Förra året läste jag The Prince of Mist, som var helt fantastisk, och nu hittade jag den här och fastnade direkt.

En natt i maj 1916 rusar en man genom staden Calcutta, jagad av tre män. I sin famn har han två spädbarn, ett tvillingpar vars mamma just blivit mördad. Hans enda tanke är att han måste få barnen i säkerhet, för han vet att männen inte kommer att sluta jaga honom förrän de fått tag i barnen.
Till slut lyckas han i alla fall få barnen i säkerhet hos deras mormor, och strax efter det får männen tag i honom. Mot sin vilja tvingas barnens mormor att dela på dem, medveten om att de drar för mycket uppmärksamhet till sig så länge de är tillsammans.

16 år senare är Ben på en avskedsfest på St. Patrick's barnhem där han växt upp utan att veta något alls om sina föräldrar. Nu anses han som vuxen, och det är dags att lämna barnhemmet, men under festen dyker en äldre kvinna och en flicka i hans egen ålder upp för att prata med föreståndaren. Kvinnan har fått hotbrev som antyder att någon vet var tvillingarna befinner sig, och nu måste hon se till att Ben lämnar staden. Ben är ovetande om att de är släkt, men när barnhemmets föreståndare blir misshandlad så uppdagas hemligheten. Tillsammans med sin syster Sheere börjar han forska i sina föräldrars förflutna, och ju mer de får reda på, desto farligare blir det för syskonen och deras vänner.

Jag har inte läst klart den här boken riktigt än, men jag gillar den väldigt mycket. Carlos Ruiz Zafón har ett härligt språk och historien är inte lika spännande och spökig som The prince of mist, men ändå väldigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar