23 juni 2012

Miss Peregrine's home for peculiar children


Nu har jag äntligen tid att skriva en recension om denna fantastiska bok! Det är verkligen dags.
Jag visste inte så mycket om den här boken när jag började läsa den, och blev helt förvånad över alla foton som pryder varje kapitel. Jag hann bläddra igenom och titta på dem flera gånger redan innan jag började läsa.

Boken handlar om 16-årige Jacob och hans farfar som alltid berättat historier om sitt liv hos Miss Peregrine och hennes hem för märkliga barn. Han kom dit från Polen under andra världskriget och växte upp på barnhemmet tillsammans med barn med övernaturliga förmågor. Han har visat foton som föreställer barn som svävar eller inte har någon skugga, men Jacob har aldrig riktigt trott på sin farfars historier, utan bara viftat bort dem som livlig fantasi.

När Jacobs farfar blir mördad och lämnar kryptiska ledtrådar efter sig så börjar Jacob på allvar fundera på sin farfars historier. Kan de ha varit sanna?
Han bestämmer sig för att ta sig till den ö i Wales där hans farfar växte upp och leta reda på Miss Peregrine om hon fortfarande lever. Resan blir minst sagt omtumlande, och till en början en stor besvikelse då det enda som finns kvar av huset är ruiner. Ruinerna visar sig dock rymma en hel del ledtrådar och ännu fler foton. Dessutom visar det sig att huset inte riktigt är så övergivet som det först verkar...

När jag började läsa den här boken tänkte jag väldigt mycket på filmen Big Fish, med alla historier som ingen tror på, och känslan höll i sig genom nästan hela boken. Någonstans strax efter mitten tog boken nämligen en för mig väldigt oväntad vändning, vilken jag gillade väldigt mycket!

Jag älskar dessutom alla dessa underbara gamla foton, vilka enligt boken tillhör människors privata samlingar, och inte är mixtrade med för bokens skull. Detta är jag oerhört intresserad av, för bilderna är verkligen intressanta, och boken måste ha byggts upp runt bilderna, för de passar perfekt. Jag kommer på mig själv med att sitta och stirra mig blind på bilder av svävande spädbarn, en osynlig pojke och en annan som lyfter en jättestor sten med en arm. Är de verkligen på riktigt, och när togs de i så fall? De ser så gamla och riktiga ut.
Oerhört snyggt är det i alla fall, och jag älskar historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar