21 juli 2012

The land of stories- The wishing spell


Tvillingarna Alex och Conner's bästa barndomsminnen är när deras pappa och farmor berättade sagor för dem om Snövit, Askungen, Törnrosa och alla de andra. Nu är det ett år sedan deras pappa dog, och tvillingarnas liv har förändrats drastiskt. Deras mamma jobbar hela tiden, och deras hus och pappans bokhandel har sålts. På deras elfte födelsedag dyker deras farmor upp och ger dem den stora sagoboken hon läst ur sedan de föddes. Den heter The Land of Stories, och plötsligt händer något som gör att syskonen ramlar in i boken och landar i sagovärlden.

De tror knappt sina ögon när de inser att alla sagor de växt upp med är på riktigt. Visst, tiden har gått litegrann, men inte speciellt mycket.
I The Red riding hood kingdom regerar Rödluvan, och en stor mur stänger ute alla vargar som vill hämnas för att hon dödade deras förfader. I The sleeping kingdom är den numera gravida Törnrosa drottning, gift med en av alla King Charming's (alla prinsessor i de klassiska sagorna träffar ju Prince Charming, så det måste ju finnas fler än en), och området är fortfarande halvsovande och visset. I The northern kingdom lever Snövit, och hon har en gång för alla lyckats fängsla sin elaka styvmor, till hela landets glädje.

Guldlock är på rymmen och efterlyst i hela riket för sina brott, och Rapunzels torn står övergivet kvar efter att hon lyckats ta sig ut. Alla andra sagofigurer så som troll, dvärgar, älvor och förtrollade prinsar finns såklart också med, och tvillingarna möter dem alla när de reser genom landet. De har nämligen fått ett tips om The Wishing Spell, som kan uppfylla vilken önskan som helst, och det är deras enda chans att ta sig hem igen.
8 föremål måste samlas ihop för att de ska lyckas, och det är bl.a. Askungens glassko, en bit från Rödluvans korg och en lock från Rapunzels hår.

Som att uppdraget inte var svårt ändå, så  visar det sig att de inte är de enda som leter efter förmålen. Snövits elaka styvmor har lyckats fly, och hon har också en önskan som hon vill ha uppfylld. Kosta vad det kosta vill...

Jag har väntat på den här boken länge, och den var faktiskt ett riktigt mysigt äventyr. Chris Colfer är lite av ett underbarn skulle jag vilja påstå. Han spelar en av huvudrollerna i Glee, har vunnit en Golden Globe, gjort en film som han själv spelar huvudrollen i och som har premiär i december (Struck by lightning), skrivit den här boken, och skriver nu på uppföljaren. Han har dessutom läst in CD-boken, vilken jag är väldigt nyfiken på, för han har en himla cool röst.
Och, han har just fyllt 22.
Japp, jag får lite prestationsångest.

Är den bra då, boken? Ja, jag tycker det. Den är ju skriven för mellanstadiet, men den är typ 430 sidor. Det händer jättemycket, men en del av sakerna känns som att de inte får ta tillräckligt mycket plats tyvärr. Det har klämts in så oerhört mycket, men det blir aldrig rörigt utan bara roligt.
Karaktärerna har fått en extra twist, vilket jag gillar väldigt mycket, och boken är väldigt välskriven. Gillar't!

3 kommentarer:

  1. Åh, får väl prioritera boken lite högre!

    SvaraRadera
  2. Hoppas jag får den här när jag fyller år om lite mer än två månader, annars får jag väl ta och köpa den själv lite senare :)

    SvaraRadera