12 mars 2013

The Raven Boys


Kolla! Jag lever! :D

Jag vet att jag varit dödligt dålig på att blogga senaste tiden, men jag har faktiskt läst iaf. 
När jag fyllde år fick jag The Raven Boys, och nu är den äntligen utläst. Den ger sken av att handla om en internatskola, men det är inte riktigt sant.
Gansey och hans kompisar går på en privatskola för pojkar och ingenting i boken utspelar sig på skolan. Vi får bara veta att den heter Aglionby. 

Iaf... Gansey är besatt av en gammal walesisk kung som sägs vara begravd längs en energilinje som går rakt genom staden där skolan ligger. Han har forskat i åratal för att kunna hitta graven, då det sägs att "den sovande kungen" kan uppfylla ens önskningar och han har fått med sig sina bästa kompisar i sökandet.

I staden där skolan ligger bor också Blue. Hon har alltid avskytt eleverna på privatskolan Aglionby eftersom de ofta är rika och bortskämda killar som tror att de kan få allt de vill ha. Blue är också dotter till en spåkvinna, och även om hon inte ärvt förmågan så kan hon se vissa saker. En natt möter hon spöket av en kille, och vet att han kommer att dö inom det närmaste året. Det här gör henne såklart illa till mods och hon bestämmer sig för att försöka hitta honom. 

Ja, ni förstår säkert vart detta tar vägen. Blue och Gansey träffas såklart igen, och utan att Blue vet hur det går till så dras hon in i killgänget och sökandet efter kungagraven. En hel del magi visar sig ligga och lura längs med energilinjen, och de är inte heller de enda som är på jakt.

Jag gillade verkligen den här boken. Så himla kul med en ungdomsbok med en kille i huvudrollen, ja, för jag ser faktiskt Gansey som huvudperson; och inte Blue. Det känns som att alla böcker just nu har tjejer som huvudperson. 

Det är rätt skönt att titta in i en kompisgäng med killar för ovanlighetens skull. Trots deras starka vänskap så är det rätt mycket konflikter i gänget, men de har också problem med våldsamma föräldrar, pengar osv. Det skrivs verkligen inte mycket om sårbara killar. 
Ge mig gärna tips på böcker med killar i om ni kan. 

Dessutom är boken väldigt välskriven. Maggie Stiefvater är en riktigt skicklig författarinna. Och just ja, den har ju översatts också. På svenska heter den Kretsen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar