11 maj 2013

Kiki Strike- The Darkness Dwellers2007 kom den första boken om Kiki Strike på svenska och jag gillade Kiki och hennes vänner direkt.
Sedan kom fortsättningen (Kejsarinnans gravkammare) 2008, och sedan verkade det inte bli fler böcker.
Tills nu.
Den här boken börjar med en välbehövlig introduktion av alla karaktärerna, vilket jag är hemskt glad över. Det var många härliga personer som jag hade glömt.

I den första boken utforskar ju tjejerna den gömda världen under New York, kallad Skuggornas stad, men i den här hamnar de i Paris som har minst lika många hemligheter under marknivå som New York.
Kiki Strike har rest till Paris för att stoppa de som dödat hennes föräldrar och planerar att lura sig till en maktposition som egentligen inte är deras. (Spoilers: Kiki är ju tronarvinge till kungadömet Pokrovia, även om hon officiellt är försvunnen.)
Problemet är bara att Kiki är borta längre än väntat, och hon hör inte av sig. Nog för att hon vanligtvis lyckas klura sig ur de farligaste av fällor, men nu börjar Anaka, Oona, Betty och de andra att bli oroliga.
Samtidigt har tjejerna fullt upp i New York. Oonas elaka tvillingsyster sprider skräck i Chinatown och plötsligt är Oona portad överallt. Ska de lyckas hitta och stoppa Lili Liu?
Sedan dyker en etikettfixerad rektor upp och gör det hela ännu mer komplicerat. Hon verkar vilja göra alla tjejer i staden till väluppfostrade robotar utan personlighet, men varför?
Och vad är det egentligen för hemligheter som gömmer sig i tunnlarna under Paris, och vilka är de superhemliga Darkness Dwellers?

Det är jättesvårt att skriva nåt om den här boken, för det händer en miljon grejer hela tiden, och det kan tyckas rörigt, men det löser sig när man läser.
Jag gillar verkligen The Irregulars (som Kiki's gäng kallar sig) med alla de sköna, geniala karaktärerna. Det finns liksom ingen hejd när det gäller deras kunskaper och idéer, och även om det ibland är lika orealistiskt som MacGyver så gillar jag det och sväljer det med hull och hår.

Vad tycker ni om omslaget förresten? Det skiljer sig ju lite från de första två. Det är lite vuxnare och lite coolare, men jag gillar de gamla också. Speciellt det blåa.
Kolla också in Kiki Strike's ursnygga hemsida www.kikistrike.com


2 kommentarer:

  1. Hej! Jag bara älskar de två första böckerna om Kiki Strike men kan inte hitta den tredje boken någonstans på svenska. Den finns bara på engelska och jag är inte väldigt bekväm med att läsa på engelska. Var hittade du ditt ex? På bibblan eller någon bokhandel, i så fall vilken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den boken som jag läst är på engelska. Den är inte översatt till svenska än. Tyvärr.

      Radera