21 maj 2013

Shadowhunters and Downworlders


Åh, vad glad jag blev när jag hittade den här boken på adlibris, men oj, vilken besvikelse den visade sig vara.
Eller, egentligen var det nog jag som inte riktigt fattat vad den skulle innehålla (som vanligt). 
YA författare har skrivit om saker som händer i The Mortal Instruments-serien, och jag trodde att det skulle vara berättelser. Istället har författarna forskat, funderat och brutit ner personer och händelser till atomer för att göra det hela klarare. Behövde jag det? Nej, jag var rätt nöjd innan faktiskt.
Visst, vissa kapitel är rätt kul, men på det stora hela känns boken bara väldigt torr och full av fakta (som inte ens är fakta utan bara spekulationer).

Det finns tex ett helt kapitel som går in närmare på Simon och hur han tänker när han handlar som han gör. Ett kapitel som handlar om vapen, ett om relationen mellan Jace och Clary och ett om vampyrer. Någon har skrivit ett kapitel om hur gay-karaktärerna får ta en helt naturlig plats i böckerna (ja, och?) och någon annan har lyckats göra ett helt kapitel om Magnus Bane tråkigt(!). 

Nej, den här boken hade jag kunnat vara utan. När jag läser den så får jag tankar som "Är serien verkligen så här tråkig och utstuderad?" och jag tror inte riktigt att det var tanken.
Cassandra Clare har skrivit ett intro till varje kapitel, och det är typ det mest intressanta i hela boken.

Ursäkta min totala diss, men jag hade väntat mig nåt hela annat.
För er som vill ha fakta om Cassandra Clare's värld så är den här boken troligtvis en guldgruva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar