18 maj 2014

Lockwood & Co - Den skrikande trappanVi befinner oss i ett London som är allt annat än tryggt och trevligt. I åratal har staden plågats av en epidemi av vålnader. Spöken hänger kvar i vår värld och de blir bara fler och fler, precis som antalet spökagenter.
Spökagenterna är barn (eftersom de vuxna inte har den rätta förmågan) som utplånar spökena för att göra staden säkrare, och Lucy är en av de som har talangen. Hon kan direkt känna av närvaron av ett spöke, och om hon anstränger sig kan hon läsa av deras känslor.

När hon kommer till London är hon säker på att hon ska få ett riktigt fint jobb som spökagent, men efter många misslyckade intervjuer hamnar hon hos Lockwood & Co, en liten agentur med små framgångar.
Lockwood själv är en ung kille med stort självförtroende, och hans kollega George är intelligent men inte speciellt snabb eller smidig.
Efter att ha misslyckats rätt ordentligt med ett uppdrag så blir firman skyldig en stor summa pengar, och med sitt nya dåliga rykte lär de knappast få några nya uppdrag.
Desperata tackar de ja till ett uppdrag som ser allt annat är lätt ut. Det stora godset Combe Carey Hall är välkänt för alla sina ruskiga spöken, och nu har den nya ägaren bestämt sig för att rensa ut huset en gång för alla. Det talas om Den skrikande trappan och det Röda rummet, och hittills har ingen spökagent kommit levande därifrån.

Ska Lockwood & Co lyckas med sitt uppdrag, eller kommer deras firma att vara tvungen att slå igen. Eller blir det ännu värre än så?

Det här är första delen i en ny serie av Jonathan Stroud. Det är spännande, småroligt och originellt. Samtidigt som det är en spökbok så är det en riktig deckare, och det gör bara boken ännu bättre.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar