25 juni 2011

Fyra dagar, fyra nätter


För tre månader sedan förlorade Amy sin pappa i en bilolycka, och den senaste månaden har hon varit helt ensam. Hennes tvillingbror är på rehab för att bli av med sitt drogberoende och deras mamma är redan i familjens nya hus i Connecticut. Amy's uppdrag är att, nu när skolan slutat, köra familjens bil dit från Kalifornien. Problemet är bara att hon ända sedan olyckan vägrar sätta sig bakom ratten, och därför har hennes mamma anlitat Amy's barndomskompis Roger som förare. De har fått en exakt vägbeskrivning och resan beräknas ta fyra dygn, något som Amy inte direkt ser fram emot. Hon minns ju knappt Roger!

I början är stämningen minst sagt spänd, men när Amy och Roger tar beslutet att avvika från den angivna resvägen så blir det allt annat än tråkigt. Amy beslutar sig för att besöka platser där hon varit med sin pappa, eller platser dit han ville åka, och Roger har en exflickvän som han gärna jagar genom delstaterna. "Tjugo frågor" och skräddarsydda spellistor accompanjerar deras road trip genom USA, och det är faktiskt riktigt intressant.

Jag saknar möjligtvis lite djupare personskildringar och hade klarat mig med lite färre vägbeskrivningar, men jag gillade det verkligen ändå, och nu vill jag också göra en road trip. Jag vill bla till Graceland, köra den ensligaste vägen genom Eureka, Nevada, och stanna i Yosemite National Park.
Härligt slö sommarbok som krävde alldeles lagom mycket (eller lite) koncentration.

Boken är dessutom full av Amy's minnen och anteckningar från resan, vilket jag tycker lyfter historien ett snäpp, men det kanske är för att jag är en sån som älskar att spara töntiga resminnen i album.


2 kommentarer:

  1. Hmm är lite sugen på den ändå, länge sen jag läste en sån typ av ungdomsroman.

    Tycker bilderna och låtlistor och sånt i boken verkar jättemysigt!

    SvaraRadera
  2. Litet väl ytlig ....

    SvaraRadera