12 februari 2012

Resten får du ta reda på själv


Det är den 12 februari och i Sam's skola firar man amordagen (Cupid's day). En dag då man kan skicka rosor till alla man tycker om. För Sam och hennes tjejkompisar är det ett sätt att visa att man är populär. Ju fler rosor, desto populärare är man, och de ligger i topp.
Sam har den snyggaste pojkvännen, de perfekta vännerna och hela skolan i sin hand. Det här kommer att bli ännu en perfekt dag då de kan skratta åt de utstötta och göra som de vill.
Dagen avslutas med en fest, och på väg hem i bilen slår klockan 00:40, något dyker upp framför bilen, och Sam dör.

När hon vaknar av väckarklockan tror hon att allt bara var en dröm, men inser snart att hon vaknat upp till ännu en 12:e februari. Dagen börjar om igen, och till en början är allt sig misstänkt likt. En del saker blir annorlunda, men även denna dag slutar med Sam's död. Nästa dag är det samma sak. 12:e februari. Igen.
Snart inser Sam att hon fått några nya chanser att ändra sin sista dag. 7 st för att vara exakt. Frågan är bara vad hon kan och vill ändra...

Det som är intressant med en här boken är att även om alla dagar är 12:e februari, så är dagarna väldigt olika varandra. Små detaljer som ändras gör att dagarna tar helt olika vändning, vilket jag gillar. Sam är till en början en riktig bitch som tillsammans med sina vänner kör över alla som är i deras väg, och alla de inte gillar. Jag antar att Lauren Oliver vill provocera lite och få oss att reagera över tjejernas beteende, och ja, jag reagerar. I takt med bokens handling så förändras Sam's beteende och hennes syn på sitt liv, sina vänner och sina ovänner.
Vad vill hon göra med sin sista dag i livet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar