20 april 2013

De Utvalda- Hemligheternas rike


Jag har spenderat den här dagen i solen med del tre i Kristin Cashore's serie De utvalda, och det är nu med sorg i hjärtat jag lägger den ifrån mig.
Jag har haft lite svårt att riktigt komma in i böcker på senaste tiden, men nu känner jag att min läslust är tillbaka.

Den här boken handlar om Bitterblue (som boken också heter på originalspråk). Hon är drottning över Monsea och också dotter till den nu avlidne Kung Leck som vi ju träffat i båda de tidigare böckerna.
Att Leck var en ondskefull man är ju ingen hemlighet, men i den här boken nystas hans liv upp varv för varv, och det är en minst sagt otäckt tyrann vi får lära känna.

Bitterblue är arton år och hatar att vara drottning. Hennes rådgivare sätter dagligen högar med papper i händerna på henne; papper som hon ska underteckna trots att hon inte vet vad en bråkdel av dem handlar om.
En natt får hon nog och smiter ut ur slottet för att titta närmare på staden som hon förväntas styra över, och sanningen där ute vänder upp och ner på allt hon trodde att hon visste.
Hennes rike är på väg att förfalla och allt verkar bero på saker hennes far har gjort medan han levde.

Hon bestämmer sig för att ta tillbaka makten över riket och börjar nysta i vad som egentligen försiggår. Under stadens fasad lever Lecks tyranneri kvar och massor av människor lever fortfarande i skuggan av hans styre.
Med hjälp av sina nyfunna vänner Saf och Teddy så börjar Bitterblue sitt sökande. Men hemligheterna är fler än hon kunnat ana och många verkar vara inblandade. Finns det egentligen några alls som Bitterblue kan lita på i sitt sökande, och i så fall vilka?

Det här är nog nästan min favorit av de tre böckerna. Jag älskade ettan, men den här är fantastisk.
Katsa och Po från första boken är tillbaka, och även Flamma från bok två dyker upp. Ja, den binder verkligen ihop hela serien perfekt.

Jag vet inte om det ska bli fler delar. Det står bara "tredje och fristående delen", men det känns som att det skulle kunna vara slutet. Vet ni?

Iaf, jag gillade den som fan, och nu ska mitt lässug fortsätta med Clockwork Princess, för det finns inget som får mig på humör så mycket som Cassandra Clare.


1 kommentar:

 1. Äntligen har den kommit ut i häftat på engelska, måste ju matcha med de andra böckerna i serien. Väntat i nästan ett år men nu kan jag äntligen köpa och läsa denna! :D
  Jag har alltid fattat det som en fristående trilogi. Från Kristin Cashores hemsida/blogg:

  Will there be more books that take place in this universe?
  I don't know. If a fourth book starts growing in my mind and demands to be written, then yes. If not, then no. Sometimes, writers aren't as in control of what they'll write next as you might think! I'll have to go with what feels right.

  http://kristincashore.blogspot.se/2008/02/faqs-about-books.html

  SvaraRadera